Sommarläger Skate Island på Gotland!

Sliteishall4

Under sommaren anordnas konståkningslägret Skate Island i Slite ishall på Gotland. Här samlas barn, ungdomar och vuxna från hela norden för att träna konståkning under några intensiva veckor. Området kring ishallen uppgraderades för cirka ett år sedan och i anslutning till hallen finns elljusspår, ett nytt utomhusgym och en cykelanläggning för mountainbikes. Det är nära till bad och spännande utflykter i den gotländska naturen. Lägret, som hålls för 10:e året i rad, arrangeras av Ingela och Justus Strid som driver Skate Island i samarbete med IK Graip, som bedriver skridsko- och konståkningsskola i Slite, Gotlands Idrottsförbund och Idrottens Ö.

Under vecka 26 har Arvid Ihse och Astrid Wanner deltagit i lägret som totalt pågår under tre veckor. Det har varit långa, men roliga dagar med tre ispass och ett danspass per dag. De har åkt de flesta passen samtidigt men i olika grupper ledda av Sofia Göransson och Madeleine Holmqvist. På lägret följer man sin grupp och äter tillsammans och knyter på sig skridskorna tillsammans.

Ett mål är att alla barn som deltar ska kunna ta på sig och knyta sina skridskor själva när lägret är slut. På denna punkt är lägerarrangörerna noga – inga föräldrar får följa med sina barn in i omklädningsrummen. Kan man inte knyta sina skridskor själv får man ta hjälp av mamma eller pappa utanför i omklädningsrummen. Arvid är nöjd med detta. Han lärde sig snabbt att snöra sina skridskor själv, vilket också gav tillfälle att få hänga med de andra killarna som deltar i lägret. Det har varit roligt med alla nya kompisar och det har varit mycket bus och stoj mellan träningspassen. För Astrid har det varit ett stort steg att själv ta ansvar för och hålla ordning på sin utrustning som till exempel skridskor, hårda och mjuka skydd och benvärmare.

Sliteishall1      Sliteishall2

Lägret har många tränare, men för Arvid och Astrid var det självklara valet att få träna för Sofia och Madeleine. Både Arvid och Astrid känner att de har utvecklats under veckan och lärt sig nya saker, men också att bli bättre på det de redan kan. Fokus har legat på att träna både skridskoteknik, hopp och piruetter. Astrid är mest nöjd med sina piruetter. ”Jag har till och med gjort fem, sex varv” säger Astrid. ”Mina mohawksteg har också blivit bättre” berättar hon. Arvid berättar att han har blivit bättre på många saker som han redan kan, men han har också lärt sig nya saker. Mest nöjd med att han nästan klarar sex varv på liggpiruetten. Den tycker han är svår och han har kämpat med den under hela våren. Sista träningsdagen satte han också en riktigt fin dubbel toeloop.

MaddeochAstrid    Arvid

Under veckan har Arvid dessutom tränat in sitt nya program under Sofias ledning. Det är inte riktigt klart än. ”Nu har vi jobbat med att få ordning på fötter och ben, sedan får vi ta armarna i höst” säger Sofia. Både Sofia och Arvid är nöjda med resultatet även om det finns mer att jobba med. Även Madeleine och Sofia är nöjda med den första lägerveckan. De menar att det bästa med veckan har varit alla träningsflitiga åkare, och att det är både roligt och lärorikt att få jobba med så engagerade tränarkollegor. De obligatoriska stegpassen till musik på morgonen är väldigt lärorika och är ett ypperligt tillfälle för åkarna att få nya kompisar utöver sin egen grupp vilket skapar gemenskap och glädje. De tycker att lägret är väl arrangerat med tydliga regler och vällagad god mat samt att det är så nära till allt. Visby ligger bara 40 minuter bort med buss och stranden med sol och bad ligger inom 5 minuters gångavstånd.

Sammantaget tycker alla fyra att lägret har varit roligt. Astrid tycker att det bästa med lägerveckan har varit dansen och att få åka så mycket skridskor varje dag. ”Det bästa har varit att få träna för Sofia”, menar Arvid. Nu ser de fram mot att komma tillbaka till Lerum och höstens träningar. Men först ett långt härligt sommarlov.

Av Cecilia Ihse
Foto: Adam Ihse och Cecilia Ihse

sommarläger